Przepis na gulasz Thermomix pozwala błyskawicznie przygotować i stworzyć pyszne mięsne danie, które podbije podniebienia domowników, zarówno w trakcie rodzinnych spotkań, jak i w nieco mniejszym gronie. Zatem jak zrobić Gulasz Thermomix wieprzowy oraz jak długo się go przygotowuje?
Przygotowanie smakowitego dania, jakim jest gulasz Thermomix, nie jest czasochłonne, ani nie wymaga skomplikowanych umiejętności kucharskich. Wystarczy wybrać odpowiednie składniki, a urządzenie kuchenne wesprze nas w realizacji planów odnośnie tego, jak zrobić ten smakowity, pyszny posiłek.
Jak zrobić Thermomix gulasz wołowy?
Wykonanie potrawy, jaką jest Thermomix gulasz wołowy należy rozpocząć od przygotowania składników. Będą to:
- 250 g dobrej jakości mięso wołowe,
- 2 cebule,
- 1 marchew,
- 1 korzeń pietruszki,
- 200 g papryki,
- 15 g oleju,
- 250 g passaty pomidorowej,
- przyprawy: zioła prowansalskie, majeranek, mielona papryka słodka, mielony pieprz czarny, sól
- 500 ml bulionu,
Gulasz wołowy w Thermomix- Przepis
Warzywa pokrój w niewielką kostkę, a mięso oczyść z włókien. W naczyniu urządzenia umieść połowę mięsa, dodaj niewielką ilość oleju i nastaw na tryb rumienienia. Po dziesięciu minutach powtórz czynność z kolejną porcją wołowiny. Następnie umieść w Thermomixie pozostałą część oleju, pokrojone warzywa i smaż przez 15 minut. Kolejno dołóż paprykę, mięso, passatę, przyprawy oraz bulion i ustaw tryb Varoma/obroty 1. Jak długo gotować potrawę? Około 45 minut. Po tym czasie warto sprawdzić, czy warzywa oraz wołowina są miękkie. Jeśli nie, należy gotować danie przez kolejne pięć minut. Ten przepis na aromatyczny Thermomix gulasz wołowy pozwoli uzyskać w szybki i łatwy sposób pyszną potrawę, która zachwyci każdego domownika.
Ile czasu przygotowuje się gulasz Thermomix wieprzowy?
Dla każdego, kto zastanawia się, ile czasu zajmuje przygotowanie gulaszu wieprzowego w Thermomixie, podpowiadamy, iż wynosi około 1,5 godziny. Przepis na gulasz Thermomix z nieco pikantną nutą, pozwala błyskawicznie przygotować i stworzyć pyszne mięsne dodatki. W pierwszej kolejności należy zmielić nasiona kminku, czosnek, natkę pietruszki (tylko liście), majeranek i kwasek cytrynowy. Kolejno warto dorzucić drobno posiekaną 1 cebulę oraz 10 g oleju i gotować przez kilka minut. W tym czasie trzeba przygotować 200 g wieprzowiny – pokroić w kostkę i dorzucić do miski Thermomixa. Kolejno należy dodać koncentrat (3 łyżki), musztardę (pół łyżeczki), paprykę, paprykę cayenne, liść laurowy, sól, bulion i ustawić tryb gotowania przez około 60 minut. Na sam koniec, można również doprawić solą i pieprzem, aby gulasz Thermomix wieprzowy posiadał pikantny i wyrazisty smak.