Brownie Thermomix

Przepis na brownie Thermomix to klasyk wśród smakołyków. Bywa najczęściej przygotowywanym deserem, zwłaszcza w świątecznym czasie. Ciastka czekoladowe brownie podbijają również imprezy domowe oraz wszelkie przyjęcia. Nic dziwnego, ciasto brownie przepis należy do prostych i nieskomplikowanych w przygotowaniu. Jak zrobić tego typu deser przy użyciu urządzenia kuchennego?

Thermomix idealnie nadaje się do pieczenia, robienia kremów, ciast i deserów. Z łatwością przygotujemy różnego rodzaju kremy do ciast i deserów. Thermomix umożliwia również dokładne wymieszanie składników ciasta i ubicie białek na sztywną pianę. Przepis na brownie Thermomix lub też ciastka czekoladowe brownie, najlepiej przygotować dzień wcześniej, ostudzić, a następnie zawinąć w folię i odłożyć na blat. Dzięki temu ciasto będzie bardziej wilgotne. Robimy wypieki na różne okazje, na niektóre pasuje bardziej ciasto kruche Thermomix w domu.

Ile czasu zajmuje przygotowanie brownie Thermomix?

Przygotowanie brownie Thermimix jest ekspresowe. Ile czasu zajmuje? Całość trwa około 25 minut.

Jak zrobić czekoladowe brownie Thermomix?

Zatem, jak zrobić brownie Thermomix? Przygotuj urządzenie kuchenne oraz nastaw piekarnik na 200 stopni Celsjusza. Najpierw oddziel białka i żółtka. Białka ubij w Thermomixie na sztywno ze szczyptą soli i odrobiną cukru. Przełóż je do innej miski. Teraz warto rozbić czekoladę, a następnie przełożyć do innego naczynia. Kolejnym krokiem jest podgrzanie żółtek z masłem i pozostałym cukrem. Następnie wlej czekoladę i pozostaw na chwilę, aby czekolada się rozpuściła. Wymieszaj całość. Dodaj kakao w proszku oraz mąkę i ponownie wymieszaj. Ostatnim krokiem jest wlanie ubitych białek i dokładne połączenie wszystkich składników. Tak przygotowane ciasto wystarczy piec w piekarniku przez 15 minut. Przepis na brownie kakao gotowe!

Ciasto brownies przepis:

ciasto brownie

Ekspresowe ciasto brownies przepis jest niezwykle proste w przygotowaniu. Wystarczy połączyć ze sobą następujące składniki:

  • 200 g mąki pszenna,
  •  5 jajek,
  • 100 g cukru pudru,
  • 30 g kakao,
  • 90 g masła lub oleju roślinnego

Warto także nieco eksperymentować i dołożyć swoje ulubione dodatki. Do ciasta można dodać cukierki czekoladowe, marynowany imbir lub kandyzowane pomarańcze. Dobrym pomysłem będzie również dosypanie posiekanych orzechów włoskich, kiedy przygotowujesz ciastka czekoladowe brownie.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *