Kukurydza jest jednym z najpopularniejszych sezonowych warzyw. Przygotowuje się ją zatem głównie w okresie letnim. Wielu osobom kojarzy się jako przekąska kupowana na wakacjach – w końcu kto z nas nie zna smaku kukurydzy kupowanej na nadmorskiej plaży. Tymczasem przyrządzenie kukurydzy w domu jest bardzo proste. Jeśli więc zastanawiasz się, jak ugotować kukurydzę, już śpieszymy z pomocą.
Jak ugotować kukurydzę w kolbie — wybierz odpowiednie warzywo
Przygotowanie kukurydzy w domu to prosty sposób na przypomnienie sobie wakacyjnych momentów. Aby jednak kukurydza gotowana w domu się udała, najlepiej wybrać w sklepach młodą cukrową kukurydzę o niezbyt dużej kolbie. Zatem zanim zaczniesz się zastanawiać, jak ugotować kukurydzę w kolbie, znajdź wysokiej jakości warzywo. Należy pamiętać, by kukurydza miała odpowiednio żółty kolor oraz nie była twarda i wysuszona, a liście otaczające kolbę powinny mieć intensywny, zielony kolor. Dokładnie obejrzenie kukurydzy podczas zakupów, choćby w takich sklepach, jak Biedronka czy Lidl pozwoli nam na wybór dobrego i jakościowego produktu. Choć przepis na gotowanie kukurydzy jest prosty, a w internetowych wyszukiwarkach powtarzają się pytania w stylu: jak długo gotować kukurydzę, to warto zapamiętać sobie także kilka łatwych wskazówek dotyczących jej przygotowywania.
Jak ugotować kukurydzę w kolbie?
Do ugotowania kukurydzy będziemy potrzebować:
- 1-2 kolby kukurydzy,
- pół litra wody (opcjonalnie również mleko – wystarczy szklanka),
- łyżeczki cukru,
- masła i soli.
Przygotowanie kukurydzy:
- Kukurydzę wyjmujemy z opakowania i dokładnie oczyszczamy z „włosków” i liści. Jeśli trzon kukurydzy za bardzo odstaje, to odcinamy. Kukurydzę płuczemy pod bieżącą wodą.
- Nalewamy wody do garnka, dodajemy cukier do smaku i zagotowujemy. Wolisz kukurydzę ugotowaną na wodzie z mlekiem? Dodaj szklankę mleka do wody. Można też ugotować kukurydzę na samym mleku – wówczas zagotowujemy ok. dwie szklanki mleka.
- Doprowadzamy wodę lub mleko do wrzenia i wrzucamy kukurydzę. Gotujemy, aż kukurydza zmięknie.
- Kiedy kukurydza się ugotuje, wyjmujemy ją z wody i odsączamy. Po dodaniu masła i soli nasza pyszna przekąska jest gotowa.
Dlaczego warto wiedzieć, jak i ile gotować kukurydzę?
Zastanawiasz się, dlaczego wiedza dotycząca tego jak oraz ile gotować kukurydzę jest wartościowa? Otóż dlatego, że kukurydza jest:
- bogata w substancje odżywcze,
- bogata w witaminy,
- niezwykle smaczna.
A ile czasu potrzeba na ugotowanie kukurydzy? Ok. 15 minut lub dłużej zwykle wystarczy, żeby nabrała miękkości podczas gotowania. Krócej gotują się cukrowe kukurydzy młode, natomiast kolby starsze lub z kukurydzy pastewnej potrzebują nawet do godziny.

Kukurydza na obiad i nie tylko
Kukurydza nadaje się nie tylko jako przekąska nad morzem czy podczas wyprawy na ryby. Z powodzeniem można ją również dodawać do różnych sałatek czy jako dodatek do dań obiadowych. Smaczna jest zarówno kukurydza gotowana, jak i pieczona czy grillowana. Szybkim daniem na obiad jest również kremowa zupa z kukurydzy. Jak zatem zrobić zupę kukurydzianą? Wystarczy zagotować i zblendować świeżo ugotowane ziarna lub konserwowe z puszki z wodą, mleczkiem kokosowym, masłem i przyprawami, a całość potem przecedzić z łupinek ziaren kukurydzy. W ten sposób otrzymamy pyszny i zdrowy krem kukurydziany.
Kukurydza niestety tylko jest dostępna w sezonie, a tak ją lubie.