pomidory

Zupa pomidorowa jest jedną z najpopularniejszych zup w polskich domach. Wiele osób nie wyobraża sobie obiadu bez pysznej zupy pomidorowej z makaronem na mięsie, przygotowanej ze świeżych pomidorów. Czy ugotowanie zupy pomidorowej jest trudne? Niekoniecznie. Podpowiadamy zatem, jak ugotować zupę pomidorową w domu. 

Jak ugotować zupę pomidorową – wiele sposobów

Pomidorówka to zupa, którą można przygotować na wiele sposobów. Niemal każda gospodyni przygotowuje ją trochę inaczej. Zwykle podstawową bazą pomidorowej jest wspomniany wcześniej rosół lub bulion. Najważniejszym składnikiem są oczywiście pomidory. Najlepiej użyć świeżych w sezonie, jednak jeśli nie mamy ich pod ręką, to spokojnie możemy wykorzystać przecier pomidorowy lub passatę. Zupa pomidorowa z koncentratu również jest dobrym pomysłem. A co dodać do pomidorówki? Najpopularniejsze warianty pomidorówki to wersja z makaronem lub ryżem, które gotuje się osobno lub bezpośrednio w zupie. W kwestii proporcji dodatków wiele osób ma zagwozdkę – ile ryżu dodać do pomidorowej? Zwykle wystarczy ok. pół szklanki ryżu na litr zupy. Pomidorowa może być również zagęszczona z pomocą jogurtu, śmietany czy serka topionego. Jak widzisz, nie ma jednej poprawnej odpowiedzi na pytanie, jak ugotować zupę pomidorową. Wszystko zależy od tego, jaką wersję zupy lubisz najbardziej. Po zjedzeniu zupy można szybko przygotować kukurydzę, a jak ugotować smaczną kolbę kukurydzy znajdziesz na blogu.

Jak zrobić zupę pomidorową? Prosty przepis

  1. Zagotuj bulion lub rosół. Jeśli nie masz rosołu z poprzedniego dnia, włóż opłukane mięso do garnka, zalej wodą, zagotuj i dodaj przyprawy. Nie trzeba stosować wielu przypraw, w zupełności wystarczą:
  • sól,
  • pieprz,
  • ziele angielskie,
  • liść laurowy.

Wywar mięsno-warzywny to oczywiście jedna z opcji – jeśli wolisz wersję bez mięsa, zacznij od umycia i pokrojenia warzyw (marchwi, kawałka selera i pora, korzenia pietruszki, kawałka włoskiej kapusty). Następnie zalej wodą, przypraw i zagotuj. 

pomidory do zupy pomidorowej
  1. Gotuj bulion przez ok. 30 min, co jakiś czas mieszając. W międzyczasie gotujemy osobno makaron lub ryż, jeśli nie dodajemy go bezpośrednio do pomidorówki. 
  1. Jeśli gotujesz bulion mięsno-warzywny, umyj i pokrój warzywa, dodaj do zupy i ponownie zagotuj. Jak długo gotować taki wywar? 20 min powinno wystarczyć.
  1. Po zagotowaniu zupy wyjąć mięso i warzywa, dodać pomidory (świeże, przecier lub koncentrat), zamieszać i zagotować ponownie.
  1. Zupa pomidorowa jest już gotowa. Można ją również zagęścić, choć nie jest to konieczne.

Tak przygotowaną zupę podajemy z dodatkami wedle uznania. Można dodać na przykład natkę pietruszki lub koperek.

Jak zrobić zupę pomidorową z rosołu?

Do przygotowanego wcześniej rosołu wystarczy dodać pomidory, np. w postaci przecieru czy koncentratu. Całość mieszamy, zagotowujemy ponownie i mamy już gotowe danie na obiad. To chyba jeden z najprostszych przepisów na pomidorówkę. A ile czasu należy gotować zupę pomidorową na rosole? Powinno wystarczyć ok. 10 minut – jeśli mamy gotowy rosół, zrobienie pomidorowej jest naprawdę proste i nie zajmuje wiele czasu. 

Niewątpliwie przygotowanie domowej pomidorówki nie jest wyzwaniem. Tak naprawdę nie trzeba posiadać żadnych wyjątkowych zdolności kulinarnych, aby wiedzieć jak ugotować pomidorową, która zachwyci każde podniebienie. Warto zatem zdecydować się na tę pyszną i zdrową zupę.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *