Zupa ogórkowa z ziemniakami

Zupa ogórkowa

W pierwszej trójce najpopularniejszych zup w Polsce zupa ogórkowa zajmuje zaszczytne trzecie miejsce. Jest lubiana głównie z powodu swojego kwaskowatego smaku. Zupa ogórkowa z ziemniakami lub innymi dodatkami jest pyszną i zdrową propozycją na obiadowe danie. Czy ugotowanie ogórkowej jest trudne? Udowodnimy, że przepis na smaczną ogórkową jest łatwy i podpowiemy, jak ugotować smaczną zupę ogórkową. Zapoznaj się z naszym tekstem i ugotuj swoją własną zupę ogórkową. A jeżeli lubisz smaki warzyw i owoców to polecamy gotowaną kukurydzę w kolbie.

Jak ugotować zupę ogórkową?

Ogórkowa to jedna z tradycyjnych polskich zup. Zwykle przygotowuje się ją na wywarze mięsnym, choć równie smaczna jest zupa ogórkowa bez mięsa. Najczęściej ogórkową podaje się z ziemniakami, sporą ilością koperku oraz z dodatkiem słodkiej śmietanki. Czy to zupa ogórkowa z ziemniakami czy bez nich, najważniejszym składnikiem są oczywiście ogórki kiszone, które dodaje się do gotującego się wywaru. Jak ugotować zupę ogórkową na obiad? Sekretem wyśmienitego smaku zupy ogórkowej są starte na tarce i podsmażone na maśle ogórki. To właśnie one nadają kwaskowatego, charakterystycznego smaku, z którego słynie zupa ogórkowa i który jest kojarzony z domowym, ciepłym posiłkiem. Można również próbować różnych wariacji ogórkowej, np. z makaronem lub kaszą zamiast ziemniaków. Możliwości jest bardzo wiele i ostatecznie wszystko zależy od preferencji osoby gotującej obiad. Niemniej jedno jest pewne – w ogórkowej główną rolę zawsze odgrywają ogórki.

Jak zrobić zupę ogórkową? 

Do zrobienia zupy ogórkowej z ziemniakami będziemy potrzebować:

  • bulionu lub rosołu – jeśli nie mamy gotowego, wówczas przygotowujemy wywar od podstaw,
  • przypraw – soli, pieprzu, liścia laurowego, ziela angielskiego,
  • ogórków kiszonych,
  • ziemniaków,
  • śmietany do zagęszczenia,
  • świeżego koperku.
ogórki

A jak ugotować ogórkową?

  1. Przygotuj bulion lub wywar mięsno-warzywny. Umyte mięso zalej wodą i zagotuj.
  2. W międzyczasie umyj, obierz i pokrój włoszczyznę – marchew, kawałek pora i selera, korzeń pietruszki. Dodaj do gotującego się wywaru. Jak długo gotować taki wywar z mięsa i warzyw? Optymalny czas to 30 min. Całość przyprawiamy solą, pieprzem, liściem laurowym i zielem angielskim. Jeśli masz gotowy bulion lub rosół, pomiń ten etap przygotowań i zagotuj przygotowany wcześniej wywar.
  3. Obierz, umyj i pokrój ziemniaki w kosteczkę. Dorzuć do zupy, z której uprzednio wyjmij mięso i warzywa. Gotuj do miękkości ziemniaków. 
  4. Zetrzyj na tarce ogórki kiszone. Dodaj do wywaru, gotując jeszcze przez chwilę.
  5. Dodaj do zupy pokrojone warzywa i mięso z bulionu. Ile czasu gotować zupę na tym etapie? Ok. 10 minut powinno wystarczyć. 
  6. Jeśli lubisz zabielaną zupę ogórkową, możesz zagęścić ją śmietaną. Na koniec dodaj garść posiekanego koperku.

Zupa ogórkowa – z czym podawać?

Ogórkową można podać na wiele sposobów. Najczęściej zupa ogórkowa jest podawana z ziemniakami gotowanymi bezpośrednio w zupie. Innym spotykanym wariantem jest zupa ogórkowa z ryżem, który również dodaje się do gotującego się bulionu. Jeśli zatem chcemy podać smaczny i pożywny obiad złożony z dwóch dań, to warto postawić na tradycyjną zupę ogórkową – kwaskowatą zupę, którą każdy z nas zna z dzieciństwa. Jeśli przestrzegamy przepisu, w zasadzie nie ma takiej możliwości, aby zupa nie wyszła. Zwykle otrzymujemy pyszną potrawę.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *